tvåtusensexton

Årets sista dag är här och som vanligt vid den här tiden på året sitter jag, som så många andra, och reflekterar över året som gått. Förra året skrev jag ingen lång årsresumé men såhär lät det i början på 2016, "För första gången i mitt liv känns det nya året som ett stort frågetecken och jag vet inte riktigt vart livet kommer ta mig. Jag hoppas någonstans bra, riktigt bra." 
 
Vi kan väl säga såhär, jag gick in i det nya året och mådde hemskt. Jag ville absolut inte tillbaka till den fruktansvärda skola men ville inte heller stå helt sysslolös. Jag sökte jobb som en galning för att slippa gå dit men tackade gudarna för att skolan mest innehöll praktik.
 
Stod och gjorde semlor i mängder under januari, lärde mig allt om chokladskapande i februari, åkte till Thailand i mars, började som mattant i april, skapade extremlågbudgetmusikvideos i skolköket i juni, trillade under en soptunna i juli, köpte radhus i augusti, började plugga i september, flyttade i oktober, hade en livskris i november och var på Kolmårdens Sagojul i december. 
 
 
Det har varit ett prövande år med mycket stress och sjukdomar, I januari började Vanessa oförklarligt att trilla och kräka och vi åkte in och ut från akuten flera gånger i veckan. Hon sövdes för första gången i sitt liv och blev röntgad, tack och lov hittades inget men så där stod vi hjälplösa och utan svar. Lyckligtvis var det nu längesen hon hade ett "anfall". I samband med flytten började jag plötsligt att svimma och kunde inte stå upp vissa dagar. Nu har det varit rätt så bra sedan jag bestämde mig för att börja jobba närmre hemmet men är fortfarande under utredning. 
 
 
Förutom huset var Thailand årets höjdpunkt. Några alldeles underbart lugna dagar hade vi tillsammans i Hua Hin där barnen kunde leva i poolen, som nästintill var helt barnanpassad, och där vi bara kunde få komma bort från vardagen. I Bangkok hälsade vi på min syster som spenderade årets första sex månader där. Vi åt på lyxiga fikaställen, shoppade, lyssnade på klassisk musik i Lumpini Park och kände av Bangkoks underbara storstadspuls. 
 
 
Leo började också på danslektioner, något jag har sett fram emot sen han låg i magen. Vi studsade som bollar, hoppade som hästar och flög som drakar till musik och jag blev så imponerad över hur snabbt han lär sig både sång och dans. Vi hoppas att intresset håller i sig för båda våra små sång/dansfåglar ♥
 
 
Så har vi årets största händelse, radhusköpet. Vi genomsökte Hemnet som galningar under sommaren och två timmar innan Vanessas födelsedagsfirande åkte vi på en visning till ett hus här i området. Av ren iver funderade vi på att lägga ett bud men så drog M i bromsen och ville att vi skulle sova på saken. När morgonen kom insåg vi båda att det nog inte var ett hus för oss trots allt och senare den dagen dök det upp ett annat hus i området. Ett hus utan bilder men med intresse för en snabb affär.
 
Vi ringde direkt och bokade in oss på en förhandsvisning. I visningens rosa skimmer såg vi ett hus med familjemiddagar, barnkalas och ett bra hem där familjen kunde växa (inte med fler barn utan bara att barnen vi har kunde växa där, haha). Lånelöfte och allt var klart men som första köp sa vi lite försynt "Ja, vi lägger ett bud. Eh, på hur mycket?". Haha, sådär i efterhand tänker jag att mäklaren måste undrat vad i hela friden vi gjorde där. Vi gick därifrån den tisdagskvällen med ett löfte att ha fått svar innan helgen då den riktiga visningen skulle ägt rum. Med magen full av fjärilar satt vi i soffan senare den kvällen när vi plötsligt fick ett sms om att mäklaren pratat med säljarna och att de ville tänka till dagen därpå. 
 
Onsdagen kom och jag frågade mig själv hur länge jag skulle vara tvungen att vänta innan jag började att spamma mäklaren med sms, haha. Det tog inte lång tid innan han ringde upp och frågade om vi kunde komma senare samma dag och skriva på papperna och flytta in månaden därpå. Det gjorde vi. 
 
Den sista september kom och flyttlassen började gå mot vårt nya hem. Vi öppnade dörrarna och förstod kraften av det där rosa visningsskimmret. Den svarta fondväggen i vardagsrummet var plötsligt väldigt svart. De vita väggarna var inte så vita. Den beigea hallen var plötsligt väldigt gul och det fina köket var plötsligt väldigt snett. Inte ens en vecka gick innan vi började riva tapeter ner till grunden och började göra om. Målet var att få det beboligt fram till jul. Visst nådde vi vårt mål, kanske kostade det oss min hälsa under en tid men när vi dukade upp det långa bordet till jul var allt slit SÅ värt det. 
 
 
I samband med att jag började komma ur min mindre livskris som jag hade i november så började jag äntligen att må riktigt bra. Jag har äntligen börjat känna mig som mig själv igen, det känns som att jag äger min kropp igen. Den kan hoppa, springa och gå utan fruktansvärd foglossning. Hjärnan befinner sig inte längre i någon slags post-amningsdimma och det finns vissa dagar där jag kan gå utan minsta kladd på kläderna. Haha. Underbara mammaliv. Jag kan ibland bli alldeles galen av bebissjuka samtidigt som att det känns som att familjen är komplett och vi njuter var dag av att se våra barn växa och bli större, klokare och roligare för var dag som går ♥
 
 
2017 hoppas jag blir ett lugnt år. Jag hoppas att jag i lugn och ro kan få plugga och jobba på samma ställe för att få in någon slags vardag och rutin. Såklart hoppas jag på resor, utflykter och andra roliga äventyr och sist men inte minst hoppas jag på en riktigt varm sommar så vi kan få njuta av vår första hussommar med sandaler och shorts. 
 
2017 är ett oplanerat år där det enda som redan är planerat är sommarens semester. Familjemålen för 2017 är bland annat: planera maten bättre så vi kan slänga så lite som möjligt, ät nästan inget kött, unna oss spontana helgutflykter, fixa klart barnens och vårt sovrum, sätta upp tak över vårt trädäck och träna mer. 
 
Det blev kanske ett rörligt årsinlägg men det sammanfattar också året väldigt bra. Rörigt, haha. 
Gott nytt år på er kära läsare! ♥