5 bästa pluggtipsen

Som ni vet så har jag nu återgått till skolbänken och som tvåsmåbarnsmamma kan det stundtals vara väldigt svårt det där med att få ihop studiero och familjeliv. Ganska många gånger har jag i självömkan suttit vid skrivbordet och tänkt "Det är kört. Jag får helt enkelt vara den utan utbildning", haha. Jag har dock hittat lite knep som hjälper mig att plugga så här kommer mina fem bästa pluggtips! 
 
1. Planera in familjetid och studietid separat. Allt för ofta sätter jag mig i soffan eller i köket för att jag tänker "då umgås jag ju med barnen även om jag pluggar". Det slutar alltid med att smulor hamnar i datorn och att jag försöker tentaplugga/vara häst/vara netflixstartare/vara mattant. Jag pluggar halvdant och jag är mamma lite halvdant. Tips nr 1 är alltså att separera på tiderna. Ta en timme till barnen, där du bara fokuserar på barnen och släpp alla måsten helt. Ta sedan en timme plugg i ett rum där du kan vara ensam så att du enbart tänker på studierna och försök att zooma ut oljuden från andra sidan dörren.
 
 
2. Pluggsnacks är ett måste. När jag pluggar måste jag i stort sett alltid ha något att tugga på. Det ska vara så otroooligt intressant om jag ska kunna sitta fokuserad på skolarbete utan att äta något. Välj något som inte flottar eller smular ner din dator/din bok. Grönsaksstavar är ett superbra alternativ under vardagsplugget, är man dock duktig och pluggar under helgen tycker jag att popcorn är ett superbra pluggsnacks. 
 
 
3. Ha igång rätt spellista. Jag behöver ha något annat ljud igång när jag pluggar för att kunna hålla fokus, annars flyger tankarna iväg på helt andra håll och så slutar det med att jag sitter och läser samma mening för femtioelfte gången. Att ha musik igång har alltid varit ett bra alternativ för mig. Jag har dock lärt mig med åren att olika typer av musik ger mig olika typer av studiero. Det kanske låter uppenbart men ändå värt att understryka. Topp 50-listan är sämst. Det är låtar man kan och gärna sjunger med i, även om det är lugna låtar så blir det gärna att man sitter och nynnar eller hoppar med. Det som fungerar allra bäst för mig är pianomusik. Det låter kanske gammalt och tråkigt men det är något med det som ger en perfekt mängd distraktion. Så jag brukar starta Yirumas populäraste låtar på Spotify och sen är jag good to go. 
 
 
4. Ta pauser. När jag pluggar blir det lätt att jag sitter och tänker "nu kör jag bara igenom detta så är det färdigt sen" vilket leder till att jag hoppar över att ta pauser. I slutändan blir dock resultatet lidande. Det jag läser skummar jag bara igenom utan att ta mig tid att förstå innebörden, uppsatsen blir mest en hel massa sidor med ordbajs och jag blir frustrerad över att det inte blir som jag vill när allt jag behöver göra för att fixa det är att ta en paus och låta hjärnan vila lite. 
 
 
5. Belöna dig själv! En ny regel jag satt till mig själv, som jag måste erkänna att jag är sådär bra på att hålla, är att jag ska belöna mig själv. Vi behöver instant reward när vi gjort något bra och det är precis vad vi bör ge oss själva. Inte en metaforisk klapp på axeln utan en riktig belöning. Bestäm innan du börjar vad du ska ha åstadkommit när studiestunden är över och vad du ska få när du har gjort det och sen är det bara att köra. Det kan vara allt från att ta ett bad, äta något extra gott eller att bara sitta i soffan och titta på tuggumi-för-hjärnan-tv
 
pluggtips - student
FrökenTV, bloggen om tv och film

grymt inlägg

emiiza

bra inlägg

anannanland.blogg.se

Riktigt bra tips! Ska absolut testa nu när jag sitter och skriver uppsats!

Zyllah

Väldigt bra tips. Jag försöker faktiskt göra en del utav dem själv. men det här året har det varit oförskämt lite med plugg. <3

Emma Broberg

Väldigt bra tips :D

Alice Valfridsson

Superbra tips! Jag kan ha svårt ibland att ha musik på när jag pluggar men idag kunde jag inte låta bli att sätta på lite julmusik ;) Det är verkligen en utmaning att plugga med barn. Heja heja!

Svar: Tack! Åh ja julmusik, äntligen får man spela det utan att verka tokig! ^^ Ja det är det verkligen, Heja oss!
Tanja Svärd

eliasholmstrom.blogg.se

bra tips :)

Mikaela

Riktigt bra tips :)

Sarah - chicW

Riktigt bra inlägg! Kan inte vara lätt att studera samtidigt som man har barn. Jag hoppas jag är färdig med allt pluggande nu men om det blir mer kommer det vara efter jag fått barn så då kan ju detta vara värt att minnas :)

Madeleine

Bra tips :) Jag är själv tillbaka i skolbänken efter 2 års uppehåll av jobb, så det är svårt att komma in i det igen.

Daniella Di Paolo

grymt inlägg :) kolla in min sambos nya singel tillsammans med Janne Schaffer https://www.youtube.com/watch?v=FlyQeuzFpqo#action=share

elin stridh

behöver en morot :D har en så seg inlämning denna vecka :(

Lisa

Så bra inlägg! :)

Svar: Tack snälla! :)
Tanja Svärd

SveaJ

Superbra tips! Jag ska förhoppningsvis börja plugga nu vill våren så det känns som bra tips att ha med redan från början!

Svar: Va roligt! Vad ska du läsa? :)
Tanja Svärd

Matilda

Dessa tips var exakt vad jag behövde ikväll, känns som de sista veckorna innan jul är fullbokade med plugg, plugg, plugg. Taack!

Svar: Åh va roligt att höra! Ja de är ju det, jag sitter själv och panikpluggar till en deadline ikväll, haha.
Tanja Svärd

Anonym

Ett tips är att läsa högt för då kan inte tankarna flyga hur som helst. Man upptäcker lättare om man inte förstår för då betonar men fel.

Svar: Ja det var ett jättebra tips! Det ska jag verkligen lägga på minnet :D
Tanja Svärd

Emma Tällberg

Åh va smart. Ska verka testa det med spellistan. :)

Arletta Ellington

Ja, det är viktigt att hitta sätt att belöna sig så man får njuta efter utfört arbete. Får mig att tänka på poeten Lina Ekdahl. Kolla gärna på henne. Själva ser vi nog njutning på olika plan i livet som själva drivkraften till varför man arbetar.

Hannah -2barnsmama & egenföretagare

Tack för tipsen. Jag börjar igen i mitten av januari.. också då som du, tvåbarnsmamma. Hur länge har du kvar på din utbildning och vad pluggar du?

Svar: Jag började nu i höstas så har 2,5 år kvar ungefär :) Åh vad ska du läsa? Lycka till! :D
Tanja Svärd